4 października w Olsztynku, po raz kolejny odbył się BioHub Bazar – Pełen Zdrowia Eko Targ w Olsztynku, który co tydzień od niemal roku, przyciąga do Olsztynka koneserów zdrowej i ekologicznej żywności. Podczas Bazaru Targowisko Miejskie w Olsztynku, gości wystawców oferujących produkty ekologiczne najwyższej jakości. Podstawowym celem projektu jest wsparcie i popularyzacja krótkiego łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu produktów rolnych. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020.
Organizatorami Eko Targu są: RSP Ostoja Natury oraz Burmistrz Olsztynka. Wydarzenie swym patronatem objęli: portal Olsztynek 24, Gazeta Olsztyńska, Radio ESKA, magazyn "Made in Warmia i Mazury" oraz AutoBOX Advertising. Obsługę techniczną i artystyczną zapewnił Miejski Dom Kultury w Olsztynku.
Minionej niedzieli Bio Hub Bazarowi, towarzyszyło wydarzenie specjalne, którym był Finał Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich, a wraz z nim rozstrzygnięcie konkursów na najlepszą potrawę i deser, przygotowane przez Koła. Rywalizowało ze sobą 10 zespołów z kilku powiatów. Dzięki pomysłowości, talentom i zaangażowaniu uczestników, stoiska przygotowane przez poszczególne koła zachwycały estetyką i bogactwem przygotowanych produktów. Uczestnicy przygotowali zarówno potrawy tradycyjne jak i przepyszne desery. Specjały oceniało Jury w składzie: Piotr Bujnowski – kucharz, Piotr Żechowicz – dietetyk kliniczny oraz Stanisław Suchorski – Członek Zarządu ds. Produkcji Rolnej w RSP Ostoja Natury.
Gminę Olsztynek reprezentowały KGW Mierki, KGW Elgnówko
oraz KGW Łutynowo.
Zwycięzcy i laureaci konkursu na najsmaczniejszą potrawę i deser, odebrali nagrody z rąk Burmistrza Olsztynka – Mirosława Stegienko i Przewodniczącego Rady Miejskiej w Olsztynku – Andrzeja Wojdy. Nagrody w konkursie ufundowali: Burmistrz Olsztynka, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz RSP Ostoja Natury.
Nagrodę główną m.in.: 1500 zł ufundowane przez Burmistrza Olsztynka
w kategorii- najsmaczniejsze danie - zdobyły Panie z KGW Mierki za potrawę: gołąbki z kaszanką, białą kiełbasą i ziemniakami. Natomiast w kategorii ciasto/deser I miejsce zajęły KGW Praktyczne Panie z Brodowa za „Grzybki na mchu leśnym” otrzymując kwotę 1000 zł oraz upominki rzeczowe.
Jury doceniło również pozostałych uczestników konkursu, przyznając odpowiednio:
W kategorii potrawa:
II miejsce - KGW Łutynowo za danie „Sakiewka”
III miejsce - KGW Frygnowo - za faszerowany udziec z dzika
W kategorii deser:
II miejsce- KGW Elgnówko - za „Malinową Chmurkę”
III miejsce - KGW Durąg - za sernik z kwiatami
Laureatom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za promocję Naszej Gminy.
Poza doznaniami smakowymi nie zabrakło również tych artystycznych, które zapewniły zespoły: Kapela Ludowa Śporogi, @Byle do przodu - rock and roll band, Padaczki, Miau, 4PAU, MayaBand. Dzięki Miejskiemu Domowi Kultury w Olsztynku, który zapewnił oprawę artystyczną wydarzenia, kupujących i wystawców rozgrzewały ostre, rockowe brzmienia, znane i lubiane przeboje oraz ludowe utwory wykonywane przez olsztyneckich wykonawców. Dziękujemy zespołom za uświetnienie wydarzenia swoimi występami.
Rzemieślnicy, którzy zaprezentowali swoje wyroby m.in:
• Frywolitki Eli
• Matka kijek i szmatka - krawieckie fartuszki torby eko woreczki
- Parafinowy Zawrót Głowy – Świece
• LOVEnda - produkty lawendowe
• Dzienny Dom Seniora + w Olsztynku - wyroby ręcznie robione
• Armilla Biżuteria Artystyczna Justyna Dobkowska
• Rękodzieło KS - produkty robione na szydełku
• Andrzej Zanewiat - wyroby z wikliny
• Irena WILCZAK - ekologiczne mydełka
• Wanda Pietrzak - szydełkowane rzeczy
• Mydło Elbląskie
• Makala Sp. z o.o. Justyna Seklecka - specjalizuje się w projektowaniu i szyciu artykułów oraz ubranek dla dzieci.
• Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło w Olsztynku
• Stoisko Mydło
• Idealia Marta Olszewska – biżuteria
• Joy Studio - ceramika
• MiS art. Ceramika
• Galeria Warte Świeczki
• Eko Mydełko
• Lawendowy Raj
• Aga Ptasik Handcrafted Jewelry - biżuteria
Ekologiczne produkty najwyższej jakości dostarczyli m.in:
• Ostoja Natury- warzywa, owoce, soki, przetwory, Ost-Oya czyli neo-antyczne, samo przepuszczalne gliniane naczynia nawadniające
• Zakład Wędliniarski Flis-Pol – wędliny tradycyjne
• EURO HEMP Sp. z o.o.- produkty konopne
• ProBiotics Polska Sp. z o.o.-pożyteczne mikroorganizmy dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin
• Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol – przetwórstwo rybne
• Ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz- - rolnictwo ekologiczne, produkcja warzyw gruntowych
• Spiżarnia Dziedziczki Dżemy dyniowe i ciasta
• Mleczarnia Roguska Struga - rzemieślnicza nabiał tradycyjny sery, masło twarogi
• Chrupiąca Skórka Wojciech Wawrzyniak - pieczywo naturalne?
• Gospodarstwo Ekologiczne Sabina i Mieczysław Mąka - kozie sery ekologiczne
• Smak Tradycji s.c. -wędliny tradycyjne z Podlasia
• Koza na lawendzie. Manufaktura spod Grunwaldu- sery kozie
• Fitness Natura Polska -oleje wolno wyciskane
• Gospodarstwo Pasieczne Jan Głasek - miody
• OCTIM – Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
• Piekarnia Hanna Milewska - chleby żytnie
• Powrót do zioła – zioła i przyprawy
• Dzika Czekolada Arkadiusz Dziczek - czekolada
• Ser Koryciński Swojski Anna i Tomasz Nietupscy - sery
• Mariusz Jaroszek Wędliny