Przejdź do treści strony

Gastronomia

Restauracja "Z zielonym piecem"

Restauracja z „Zielonym Piecem” Aliny Janeczek znana jest bodaj wszystkim smakoszom w kraju, jak i poza jego granicami. Niby „nie ma się czym chwalić, zwykła domowa kuchnia w przyjaznym wnętrzu” – jak przekornie napisano na stronie internetowej restauracji – ale innego zdania jest Adam Gessler (i nie tylko on). Ten charyzmatyczny, ale i nieco choleryczny właściciel warszawskiej restauracji „U Kucharzy” i krakowskiego „Hotelu Francuskiego” dzieli się swymi ulubionymi przepisami i smakowitymi anegdotami z życia restauratora w książce „Smaki na 52 tygodnie”. Z tą książką każdy tydzień to kulinarna wyprawa pełna niebanalnych potraw, gości i przyjaciół mistrza oraz jego niepowtarzalnego poczucia humoru.

Tydzień 28 poświęcony jest zupie rybnej z „Zielonego Pieca”.  Mistrz  skomentował ją krótko: „W garnku wygląda może i do d...py. Ale smakuje ... Jak ci dwaj Starsi Panowie – FENOMENALNIE”

 Przepisu na z...pę jednak nie zdradzimy, bo znajduje się w tej smakowitej książce (s. 64-65). Najlepiej jednak sprawdzić, czy mistrz Adam ma rację ? W jednym z całą pewnością racji nie ma – pani Janeczek ma na imię Alina a nie Alicja. Zbyt dużo pierogów Mistrzu.  „Czyżby ? – mistrz Adam, przeżuwając kaczkę z gruszką i żurawiną, wycedził ze złością przez zęby – „A właśnie, że dla przyjaciół i bohemy Alicja !”. No cóż, kobiety są jak dobra kuchnia – pełne smaków, ale i tajemnic ....

http://www.zielonypiec.pl/

Polecamy również odcinek 15 z 21.05.2011 r. „Wściekłych garów”:

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/wsciekle-gary/wideo/odcinek-15-21052011/4429856

Restauracja "z zielonym piecem" powstała w 2005 r. Naszym założeniem było stworzenie tzw. "chałupy piekarza", w której podawane będą potrawy kuchni polskiej i regionalnej. Serwujemy potrawy oparte na kuchni dawnych prus wschodnich. Do ich przygotowania wykorzystuje się ryby, dziczyznę, grzyby i owoce leśne. Wnętrze restauracji oddaje klimat okresu międzywojennego. Wszystkie surowce do produkcji potraw pochodzą z gospodarstw z regionu Warmii i Mazur, z którymi restauracja współpracuje.

OTWARTE : poniedziałek-niedziela 12:00-21:00

KONTAKT: Sylwia Widmańska,

ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek, Poland, Telefon +48 (0) 89 519 10 81, zapiecek05@neostrada.plwww.zielonypiec.pl

GPS N53.58474 E20.28608 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Restauracja "Karczma Skansen"

Karczma „skansen” ma za zadanie, ze względu na swoje umiejscowienie, promowanie dań kuchni polskiej i regionalnej dla rzeszy turystów zwiedzających skansen w Olsztynku. W menu znajdują się głównie dania kuchni polskiej i regionalnej takie jak rosół z kaczki, flaki, golonka w kapuście, kotlet schabowy z kostką, żeberka wędzone na kapuście, kaczka z jabłkami, confit z gęsi, gulasz z dzika z borowikami. Pstrąg, sandacz i okoń - to ryby regionalne, które promowane są w karczmie. Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu - pieczenie babki ziemniaczanej, smażenie placków ziemniaczanych, czy lepienie pierogów. Sezonowo podawane są dania dnia takie jak botwinka z kraszonymi ziemniakami, szczawiowa z jajkiem, kurkowa z zacierką, czy chłodnik z zielonego ogórka oraz naleśniki owocowe. W karczmie wypiekany jest też chleb i ciasta oraz sezonowo wytwarzane są przetwory warzywne i owocowe. Celem karczmy „skansen” jest zapoznawanie gości z tradycyjną kuchnią regionalną, aby jak największa rzesza turystów mogła zaznajomić się z potrawami i daniami regionu warmii i mazur.

OTWARTE cały rok

KONTAKT : Leśna 23,11-015  Olsztynek, Poland, Telefon +48 89 519 05 34 , olsztynek@karczmaskansen.plwww.karczmaskansen.pl

GPS N53.59527 E20.29228 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Restauracja "Stara Księgarnia"

11-015 Olsztynek, ul. Warszawska 10, tel. 503 953 325, karczma@olsztynek.com.pl

Restauracja "Ratuszowa"

Restauracja "Ratuszowa" Olsztynek, ul. Ostródzka 1, Tel.: 730 668 661

Godziny otwarcia: 11:00 - 24:00 codziennie

Restauracja Ratuszowa promuje produkty i potrawy regionalne oraz tradycyjne. Zapraszamy Państwa do posmakowania regionalnych potraw mazurskich przygotowanych przez naszego kucharza.

Link do strony: Facebookwww.ratuszowaolsztynek.pl

Restauracja "Zielarnia"

Restauracja "Zielarnia" - Pawłowo 32, 11-015 Olsztynek

tel. 531 328 282

http://zielarniaolsztynek.blogspot.com/

Spółdzielnia "Tradycja Smaków"

tradycjasmakow.idsl.pl

Restauracja "Pod Zamkiem"

Restauracja "Pod Zamkiem" Olsztynek ul. Zamkowa 2, Tel.: 698 259 637

Obsługa również w języku niemieckim

Zaprasza:

- Kuchnia domowa

duży wybór dań obiadowych, hit sezonu: zupa węgierskaszynka w sosie kurkowym 

- Desery

gofry różne rodzaje 

- Pizzeria 

największa i najlepsza pizza w mieście, 30 rodzajów - różnej wielkości, największa 50 cm

- Kebab z kija

- Gyros z kija 

Aga Catering Jairo Cardozo Barajas

ul. Słoneczna 46, Olsztyn, tel./fax: 89 524 12 23, 510 074 617, biuro@aga.olsztyn.pl

http://www.aga.olsztyn.pl/index.htm

Cukiernia "Jagodzianka"

Cukiernia "Jagodzianka" Emilii Witowicz oferuje szeroki wybór ciast w tym olsztyneckie jagodzianki. Szczegóły dostępne na stronie Cukierni.

Zajazd "Jagiełek"

Własna kuchnia, a także tradycyjne sposoby przygotowywania posiłków, pozwalają nam cieszyć się sympatią i uznaniem klientów. Serwujemy tradycyjne dania kuchni regionalnej, polskiej i litewskiej. Niepowtarzalny klimat lokalu, związany z historycznym wydarzeniem - odpoczynkiem króla Władysława Jagiełły po bitwie pod Grunwaldem, pozwoli nie tylko na zaspokojenie gustów kulinarnych, ale również na relaks w niesamowitej scenerii.

Otwarte całą dobę.

KONTAKT

Beata & Roman  Staszewscy, ul. Mrongowiusza 51, 11-015 Olsztynek, Polska
Telefon +48 (0) 89 51 92 803
Faksem +48 (0) 89 51 92 803
jagielek@indeksmedia.pl
www.jagielek.indeksmedia.pl

GPS N53.60202 E20.30492 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

 

Pizzeria "Accanto"

Olsztynek, ul. Jana Pawła II 1 (na przeciwko przejazdu kolejowego). tel: (89) 512 02 03

http://www.pizzeria-accanto.pl/

Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZHP "PERKOZ"

"Perkoz" położony jest na półwyspie pośrodku lasu nad dużym jeziorem Pluszne na pograniczu dwóch krain geograficzno-historycznych: Warmii i Mazur. Ośrodek proponuje różne formy rekreacji i wypoczynku: od harcerskich obozów, biwaków, obozów żeglarskich poprzez "zielone szkoły" z programami edukacji ekologicznej po konferencje, seminaria, imprezy okolicznościowe. Do dyspozycji gości oddajemy salę konferencyjną (60 osób), salę kominkową, salę warsztatową, restaurację, kawiarnię, kąpielisko, przystań ze sprzętem pływającym, rowery turystyczne. Kuchnia serwuje domowe posiłki przygotowywane na bazie lokalnych surowców.

Otwarte: w sezonie letnim codziennie

KONTAKT


ul. Waszeta 1, 11-015 Olsztynek, Poland
Telefon +48  89 519 22 21
Faksem +48 89 519 22 21
 

perkoz@zhp.pl
www.perkoz.zhp.pl

GPS N53.59199 E20.38221 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Zdjęcie:czaswolny.info